سازمان خصوصیسازی ایران با صدور اطلاعیهای، از عرضه اولیه ۵۱ درصد سهام استقلال و پرسپولیس از طریق کارگزاری بانک ملت در تاریخ ۱۲ دی سال جاری خبر داد و اینکه قرار است پنج میلیارد و ۳۶۲ میلیون و ۶۵۷ هزار و ۶۵۰ سهم ۳۹۴۶ ریالی پرسپولیس و پنج میلیارد و ۵۰۳ میلیون و۴۸۶ هزار و ۵۰۰ سهم ۳۳۶۲ ریالی استقلال در فرابورس ایران عرضه شود.
مقامهای حکومت جمهوری اسلامی در دهههای اخیر بارها در مقابل واگذاری تیمهای پرطرفدار تهرانی به بخش خصوصی و خریداران حقیقی مقاومت کردهاند، زیرا بنا به اقرار برخی از مدیران نظام، هراس دارند که مالکان جدید این باشگاهها از محبوبیتی که با صرف هزینههای هنگفت در پرسپولیس و استقلال، با رسیدن به افتخارات ورزشی کسب میکنند، برای ورود به دنیای سیاست بهره ببرند، یا روشهایی مغایر با سیاستهای علی خامنهای و نظام جمهوری اسلامی، در این دو باشگاه در پیش گیرند.
به همین دلیل و با اینکه در سالهای اخیر، کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا بارها به فدراسیون فوتبال ایران فشار وارد آوردهاند که برای رعایت قوانین «بازی منصفانه» (فیرپلی)، مالکیت این دو باشگاه از هم جدا شود و مدیریت دولتی پایان یابد، مقامهای حکومتی میکوشند با دور زدن قانون و فریب نهادهای جهانی، از طریق فروش سهام این باشگاه در فرابورس به دیگر نهادهای حاکمیتی و دولتی، این مانع را نیز پشت سر بگذارند و نفوذ و تسلط بر پرسپولیس و استقلال را همچنان حفظ کنند.
در همین راستا و پس از واگذاری ۱۰ درصد از سهام دو باشگاه در فرابورس، اینک خبرگزاریهای داخل ایران گزارش دادهاند که افزون بر درخواست ایافاسی برای جداسازی مدیریت باشگاهها برای اعطای مجوز حرفهای، مشکلات مالی عمده پرسپولیس و استقلال در سالهای اخیر و ناتوانی وزارت ورزش در پرداخت هرگونه کمک مالی به این دو باشگاه نیز باعث شده است تا «شستا» (شرکت سرمایهگذاری سازمان تامین اجتماعی ایران)، همراه با «پتروشیمی خلیج فارس» که هردو سازمانهایی دولتیاند، به ترتیب برای خرید بخش اعظم سهام پرسپولیس و استقلال پیشقدم شوند.
در آگهی اولیه سازمان خصوصیسازی که چهارشنبه گذشته منتشر شد، اعلام شده بود که متقاضیان باید نخست برای بررسی «احراز صلاحیت امنیتی»، درخواست خرید را ثبت کنند، که راه ورود شهروندان متمول و غیرحکومتی را به دو باشگاه پرسپولیس و استقلال مسدود میکند.
همچنین، سازمان خصوصیسازی درحالی از واگذاری ۵۱ درصدی سهام باشگاههای استقلال و پرسپولیس به ارزش ۱۸۰۰ میلیارد تومان برای آبیها و ۲۱۰۰ میلیارد تومان برای سرخپوشان خبر داده است که بنا به گزارش سایت ورزش۳، مدیرعامل شرکت شستا در نامهای به وزارت ورزش با مطرح کردن درخواست خرید باشگاه پرسپولیس، خواستار اقدام این وزارتخانه برای تعیین تکلیف موضوع مزبور شده است.
مدیر شستا در این نامه به یک نکته مهم اشاره میکند: «هیچیک از اشخاص حقیقی و حقوقی، همزمان نمیتوانند کنترل و هدایت بیش از یک باشگاه را برعهده داشته باشند. در غیر اینصورت، تمامیت یک مسابقه یا مسابقات زیر سوال خواهند رفت.» همین مبنا، اینک این پرسش مطرح میشود که شستا با در اختیار داشتن ۵۰ درصد سهام ذوبآهن، چگونه میتواند ۵۱ درصد سهام باشگاه پرسپولیس را نیز در اختیار گیرد؟
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از این گذشته، مشکلات مالی شستا در یک دهه اخیر، به طرز چشمگیر و افسارگسیختهای تشدید شده است و فقط در یک مورد، خبرگزاریهای ایران سال گذشته از بدهی ۸۸ هزار میلیارد تومانی این سازمان به بانک رفاه سخن گفته بودند، یا در نمونهای دیگر نیز خبرگزاری تسنیم در بهمن سال گذشته از بدهی ۴۶۰ هزار میلیارد تومانی دولت به شستا به دلیل کسری بودجه پرده برداشته بود.
هنوز هیچیک از مقامهای دولت، از جمله وزارت ورزش و سازمان خصوصیسازی، پاسخی به این پرسشها ندادهاند و در شرایطی که پتروشیمی خلیج فارس نیز نهادی کاملا وابسته به دولت است و بر اساس قانون، درآمدهای آن باید به خزانه دولت تحویل و برای تامین هزینههای جاری کشور و شهروندان مصرف شود، مشخص نیست که چگونه این دو نهاد میتوانند سالانه بیش از ۱۰ میلیون دلار در هر یک از باشگاههای زیانده پرسپولیس و استقلال هزینه کنند؛ خاصه در شرایطی که مدیران منصوب دولت برای شستا و پتروشیمی خلیجفارس در سالهای اخیر، در سازمانهای خود نیز عملکردی ضعیف داشتهاند و انتقادهای فراوانی به آنها وارد شده است.